Dierenwelzijn

Reptielenzoo Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen.

De dieren die wij opvangen zijn vrijwel allemaal in beslag genomen door de lokale autoriteiten (politie, douane), hoewel we –bij hoge uitzondering- ook wel eens dieren van particulieren accepteren.

De voornaamste reden dat dieren in beslag worden genomen is dat er regels met betrekking tot het dierenwelzijn (in de breedste zin van het woord) worden overtreden. Bij dieren waarbij er een verbod van kracht is op de handel erin spreekt dit voor zich. De handel is dan per definitie strafbaar. Vaak mogen exotische dieren enkel verhandeld worden mits men de juiste papieren (CITES-vergunning, overdrachtsverklaring) in bezit heeft. Indien deze documentatie ontbreekt kunnen de dieren ook in beslag worden genomen. In beide gevallen gaat het hier om dierensmokkel. Zelfs wanneer het legale handel betreft, dus wanneer de dieren niet beschermd zijn en/of wanneer men de benodigde documenten heeft, kunnen de dieren in beslag worden genomen.

Er moet dan wel sprake zijn van dierenmishandeling. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de dieren niet op eReptielenzoo Iguanaen goede manier zijn ingepakt voor de lange reis uit het land van herkomst naar het land waar ze zullen worden verkocht. Meestal gaat het dan om (veel) te veel dieren bij elkaar in één doos/kist/krat etc. of om pakketten waarbij te weinig (of juist te veel) isolatie is aangebracht.

Helaas zijn bijna alle dieren die bij ons binnen worden gebracht op één of andere manier ziek. Dieren die uit het wild komen dragen eigenlijk altijd parasieten bij zich, waar ze bij ons tegen behandeld worden. Daarnaast zorgen de stressvolle omstandigheden tijdens transport ervoor dat de dieren toch een lagere weerstand hebben als ze eenmaal op hun eindbestemming aankomen, ook als ze tijdens hun reis zo optimaal mogelijk verzorgd zijn geweest.

De meest verschrikkelijke dingen zien we toch wel bij illegale diertransporten, omdat het dan verborgen moet blijven dat er dieren worden vervoerd. Dit pakt eigenlijk altijd slecht uit voor de betreffende dieren. Ze worden weggestopt in hoekjes en gaatjes die je haast niet voor mogelijk zou houden. Hierbij is er dan weinig tot geen aandacht voor het welzijn van de dieren tijdens transport; zo lang de dieren maar onzichtbaar zijn vinden veel smokkelaars het wel best. In zo’n geval is het niet eens meer een risico te noemen dat er dieren zullen overlijden; het is eerder een zekerheid. Veel smokkelaars nemen er genoegen mee als slechts een (heel) klein deel van een bepaalde zending het overleeft.

Een voorbeeld hiervan is een aantal jonge groene leguaantjes dat in een grote glazen fles werd vervoerd. Bij aankomst in Nederland was 2/3 deel van de dieren gestikt en het enige overlevende exemplaar zat dus tussen de stoffelijke resten van zijn of haar soort- of zelfs nestgenootjes.